Svartisen og Engabreen

Nordnorsk natur på sitt beste - Opplev den mektige isen

Utsikt over Svartisvatnet og Engabreen

Svartisen er Norges nest største isbre, med et areal på omlag 374 km². Den ligger i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark i Nordland, og strekker seg fra Saltfjellet i øst til Holandsfjorden i vest.

Vestre og Østre Svartisen

Svartisen består i dag av to hovedbreer, Vestre Svartisen og Østre Svartisen. På midten av 1700-tallet var Svartisen én sammenhengende isbre men er i dag delt i to. Vestre Svartisen er den største av de to, og har et areal på omlag 260 km². Den strekker seg fra Saltfjellet til Holandsfjorden, og er den eneste isbreen i Norge som strekker seg helt ned til kysten.

Østre Svartisen er den østlige delen av isbreen, og ligger i Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark i Nordland fylke. Breen har et areal på omlag 114 km², og er den fjerde største isbreen på det norske fastlandet. Østre Svartisen er en fjellbre, og ligger på et høydedrag mellom 1000 og 1500 meter over havet.

Engabreen

Engabreen er en av de største brearmene til Vestre Svartisen. Den strekker seg ut til Holandsfjorden, og er en av de mest populære attraksjonene på Helgeland. Engabreen er et viktig turistmål, og bidrar til å skape arbeidsplasser og verdiskaping i regionen. Breen er også et viktig naturområde, og er vernet gjennom Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark.

For å komme til Engabreen i Meløy Kommune, må du ta bil eller buss til Holandsvika, som ligger langs FV17 – Kystriksveien. Ved Holandsvika kan du båten over til Engen Brygge, turen over tar ca 10 minutter.

Ruteinformasjon finner du her.

Engabreen er en mektig naturopplevelse, og tilbyr en rekke aktiviteter for både erfarne og uerfarne turgåere. Det er mulig å ta en guidet tur til breen og turen tar vanligvis 3 timer. På turen kan du oppleve den mektige isbreen på nært hold, og lære om hvordan isbreer fungerer. Du kan også vandre på egen hånd, det er flere tur-stier som går opp til breen.

Her er noen tips til hvordan du kan oppleve Svartisen og Engabreen:

  • Ta en guidet tur til breen. Dette er den beste måten å lære om breen og dens historie.
  • Brevandring på isbreen med sertifisert guide og brefører. Vi tar deg med på toppen av breen og byr på en mektig opplevelse av bresprekker, blå-is og en fantastisk utsikt.
  • Gå på tur på egen hånd. Det er merkede tur-stier i området, så du kan velge en tur som passer ditt nivå, enten du vil oppleve breen på nært hold eller bare se på den spektakulære naturen.

Uansett hvordan du velger å oppleve Svartisen og Engabreen, er du garantert en minneverdig naturopplevelse.

QR Code

This post is also available in: English (Engelsk)