Historisk Vandring

Guidet tur i fantastisk landskap!

Person sitter på en stein med Engenbreen i bakgrunnen

Velkommen til vakre Engenbreen en av Norges få gjenværende kystnære brearmer. På historisk vandring møter du nordnorsk fjordlandskap storstilt bre-landskap mellom høye fjell og blå breis. Breen har vært et trekkplaster for eventyrlystne oppdagere og turister helt tilbake på 1800-tallet.

Området rundt forteller en dramatisk historie om menneskers liv sammen med de majestetiske naturkrefter. Engen som de lokale kaller det, har huset flere gårdsbruk helt tilbake til starten av 1700-tallet.

Sammen med våre guider gir vi deg et direkte møte med en levende bre i rammen av lokal historie og kultur. Et liv tett på en lunefull bre i bevegelse har ikke alltid vært enkelt. Vi tar deg med på en vandring tilbake i tid, fra breen kjente det salte havet til dagens brearm oppe i dalen. På veien observerer vi breens brutale kraft og hvordan den har preget det som i dag er et frodig landskap.

Du kan forvente deg et dypdykk i breens økologi og lokal historie, hvorfor beveger breer seg? Hvilke konsekvenser har klimatiske endringer på en kyst-nær bre? Hvilket liv levde de hardbarka bøndene som valgte å slå seg til nettopp her? Bli med til Engen!

Historisk vandring er perfekt for de som ønsker aktiviteter med et historisk perspektiv og en litt lavere fart.

Dersom du ønsker en lengre og mer krevende tur, tilbyr vi også brevandring på isen. Sjekk ut vår bookingkalender om du finner ledige datoer.

Passer historisk vandring for meg?

Lett, 10 år

Du må være i stand til å ga på tur i 3 timer på varierende underlag med stein, fjell og stigning. Kan du ferdes i ujevnt terreng vil du klare turen.

Om dere er en gruppe og har noen spesielle ønsker, som eksempelvis lavere fart eller annet, vil det være mulig å kontakte oss for å få en skreddersydd tur tilpasset din gruppes ønsker.

Hva er inkludert på historisk vandring?

 • Guide fra Engen Kai
 • Buss fra Engen kai til starten av turen
 • Historisk vandring opp til breen
 • Buss tilbake fra turens slutt til Engen kai

Unntak

 • Båten fra Hollandsvik til Engen Kai er ikke inkludert og må kjøpes separat. Du betaler for båten når du går om bord i båten.
 • Lunsj/snacks er ikke inkludert
 • Reiseforsikring

Hva bør jeg ta med på historisk vandring?

 • Tursko
 • Vannflaske
 • Liten ryggsekk
 • Snacks eller lunsj
 • Ekstra klær med hensyn til været

Tid

3-3,5 timer

Hvor møtes vi for å være med på historiske vandring?

Vi møtes på Engen kai. Det betyr at du må ta båten fra Holandsvika over Holandsfjorden i Meløy kommune. Turen starter klokken 11:20

Rutetabell for båten finner du her.

Turen kan kjøpes opp mot avgang, om det er ledige billetter for turen

Avbestilling

Avbestilling per mail innen 14 dager. Fra 13-7 dager før startdato er gebyret 50%, fra 6-4 dager før start er det 75% frem til 2 dager er det 100%. Du få altså full refusjon om du avbestiller 14 dager før. Endring av dato for bestillingen er også mulig uten tillegg etter dette.

Pris

Barn 300,- NOK
Voksne (16+) 500,- NOK

Booking av historisk vandring

Ta kontakt for å bestille tur eller om du har noen andre spørsmål tilknyttet hvem som passer denne turen.

Vilkår og betingelser for turen

Les programmet nøye og ta kontakt ved eventuelle spørsmål. Du har selv ansvar for at du kan gjennomføre turen.

Du må informere guiden om eventuelle medisinske tilstander som er relevante mtp sikkerheten

Du må følge guidens instruksjoner

Det vil på slike aktiviteter alltid være en restrisiko som for oss er vanskelig å kontrollere, uhell kan skje. Vi stiller med kompetente guider, riktig utstyr og et godt sikkerhetsopplegg for å minimere risikoen under turen.

Vi tar ikke ansvar for eventuelle skade på person eller utstyr som skulle forekomme på turen. Med mindre vi skulle opptre uaktsomt.

Møt din turguide

Markus Løkken

Brefører

Markus kom til Svartisen for første gang i 2016 og har siden besøkt breen jevnlig. De siste årene har han jobbet som brefører og breinstruktør på Engenbreen og i Jostedalen. Resten av året studerer han atmosfære-, hav- og klimadynamikk i Bergen.

Markus har drevet med et bredt utvalg av friluftsaktiviteter i mange år og parallelt jobbet med breføring. Han er har en bachelor i friluftsliv, er sertifisert Arktisk Naturguide fra Svalbard og er NF-instruktør bre-1.

Etter først møte med Svartisen og Meløy i 2016 har Markus til stadighet vendt tilbake. Det er nok en av de siste ekstraordinære plassene folk flest ikke har fått helt med seg. Her finnes et eventyr for alle og enhver.

Bre og breis er noe som i stor grad opptar meg. Hvordan breene forteller om det som har vært og det som kommer er veldig spennende. Dessuten er breis et veldig kult medium å ferdes i, isen endrer seg konstant! Breene utformer i stor grad de fjellene vi liker å ferdes i, tett på får man observere denne prosessen.

QR Code

This post is also available in: English (Engelsk)